5.6 De Eumig P 8

Deze projector verwierf ik in de kringloopwinkel voor de somma van 15 Euro.

Deed helemaal niets meer. Alleen de onmiskenbare brom van een motorwikkeling, die probeert iets in beweging te krijgen. Opwekkend geluid, want zoiets is bijna altijd wel te repareren. Wat dan ook lukte.

Wat ik niet voorzien had was het feit, dat de draadweerstand, die het motortoerental regelt was onderbroken. Gelukkig heel dicht bij een van de uiteinden ervan, de plek waar de loper/ stroomafnemer van de schuifweerstand zijn rustpunt had. Ik heb twee a drie wikkelingen van de zeker honderd maar opgeofferd en de wikkeling opnieuw gedaan met het oude weerstandsdraad.

Eumig P 8  Een filmprojector, die de constante bandsnelheid van een klassieke bandrecorder gebruikt om zijn eigen toerental bij te regelen. De eerste beeldsynchronisatie op electromechanische basis!

Klein schitterend detail!
Als de filmkoelingventilator van de projector niet draait en de lamp brandt wel, dan zou de film verbranden. Die lamp beukt tenslotte 100 Watt aan licht door een oppervlakje van maar 4 x 6.5 millimeter.  De oplossing: Als de motor draait dan draait die ventilator want het luchtschoepenrad er van zit op de motoras en dan blaast de luchtstroom ervan een heel licht aluminium vlindertje uit de stralengang van de projectielamp. Als de motor er mee stopt (en dus de ventilator) dan zorgt de zwaartekracht ervoor, dat het vlindertje de stralengang blokkeert.
Hiermee wordt een “meltdown” van de film voorkomen.

Ik had dit ” diamantje ” van constructie
eerst niet in de gaten!  ( ” Grrr, waarom heb ik geen licht door de lens?
De lamp brandt wel! )

Ook hier vallen ineens vijftig jaren weg.
Het geluid en de geur(!)  van koolborstels, lichte olie en getransporteerd filmcelluloid.
Waar heb ik dat allemaal opgeslagen? Het wordt als totaal herkend!

Film erin? Of eerst een aanloopstrook?  Ik weet tenslotte niet zeker of het transportsysteem nog goed werkt. Een perforatie is zomaar beschadigd.
Of het kader zou de film kunnen krassen ..

Ik heb nu een aanloopstrook en zal  de projector er mee testen.

http://youtu.be/Xe4E8lUvqU4

Het werkt perfect. De laatste keer, dat ik een film inlegde in een dergelijk toestel is wel 50 jaar geleden.
Toch stelt mijn motorisch geheugen mij in staat om deze toch niet heel simpele handeling in een keer goed te doen. Petje af voor het stukje neurologie, dat een mens hiertoe in staat stelt.

Nu moet ik nog ergens een opwikkelspoel scoren. Met haakjes erin om de film op te pakken. Helaas was de automatische filminlegger ( een van plastic gemaakt filmkanaal) niet meer bij het toestel.

 

Geef een reactie